Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

Популярни програмни езици

Като бъдещ специалист в IT сектора, Вие ще се сблъскате с различни технологични проблеми. Ако се запознаете с различни езици за програмиране, Вие имате доста големи шансове да се справяте с тях. В някои случаи, определянето на следващия програмен език, с който се налага да се запознаете, идва от конкретните проекти, по които работите. Например, ако се налага да пренапишете даден код от РНР на LARAVEL,  е ясно, че ще се насочите именно към втория

В други случаи, обаче, Вие сами трябва да решите накъде да насочите усилия, като следвате своя план за развитие, идеята Ви за бъдещето Ви като програмист, или просто желанието да се прехвърлите на различна работа. В програмирането има много езици, но сега ще ви запознаем с основните от тях, и какво е тяхното основно приложение. Надяваме се това да Ви помогне да се ориентирате по-лесно.

  1. HTML и CSS– езикът за описание на уеб-страници HTML се стилизира (разкрасява) чрез използване на CSS каскадни стилове. Определено е сред най-използваните и популярните. Препоръчваме да се научат поне основите от всеки програмист, без значение дали се развива като front-end или като back-end разработчик на софтуер.
  2. Javascript– той  е отлична добавка към горните. Позволява да се приложат невероятни ефекти към всяка статична или динамична уеб-страница. Но приложението му не се ограничава само до интерфейса на сайтовете. Този език намира все по-широко приложение и при back-end разработките.
  3.  Java – Това е един от най-търсените програмни езици. Той е обектно-ориентиран, което го прави подходящ и за сложни проекти. Сравнително сложен е за усвояване, но труда на Java специалистите обикновено е добре заплатен. Използва се за разработването на игри, мобилни приложения и други, които напоследък набират голяма скорост. Името е сходно с това на JavaScript, но двете са различни неща.
  4. С++е език за програмиране от високо ниво. Той е обектно-ориентиран език със статични типове. Tой е един от най-популярните комерсиални езици за програмиране. Използва се за разработване на системен софтуер, конфигуриране на сървъри с висока производителност, видео игри.
  5. PHP – Това е популярен език за уеб разработчиците. Често се използва във връзка с динамични сайтове и разработка на приложения. Специалистите по този език на днешния пазар на труда са повече, което определя и по-ниското заплащане. Разбира се, всичко е относително. Търсенето за този вид специалисти в програмния сектор расте.
  6. Ruby популярен е поради своята лекота за обучение, и е проектиран да бъде прост и лесен за писане. В България не е толкова популярен, както в Щатите. Платформата GitHub, която е позната на всеки програмист, ползва Ruby чрез базата си Rails.
  7. Python – Като че ли да започнете с изучаването на Python не е толкова лоша идея. Смята се, че за начинаещи е подходящ, защото има компактен синтаксис, и лесно ще се ориентирате в кода му. Въпреки привидната му семплост, с негова помощ са изградени мощни платформи – като Instagram и Pinterest. Позволява разделянето на една програма на модули, които да се ползват от други програми.
  8. Perl – Това е универсален, интерпретативен език за програмиране, често се използва за четене, търсене или заместване на файл.
  9. C – C е сравнително стар език, който напоследък отстъпва пред по-съвременните C#, Java. Елементи, разработени на С, се използват за създаването и функционирането на вече посочените C#, Java, JavaScript. Ако очаквате да Ви излезе работа, свързана със създаването на операционна система, тогава препоръчваме да научите как се работи със С.
  10. SQL– макар, че го поставихме под номер 10 в нашия списък, „ес-кю-ел“ е неразделна част от всеки по-сложен проект или програма. Това е специализираният език, чрез който управляваме базите от данни на сайта, приложението или апликацията. Без него не можем, затова Ви препоръчваме да го включите в списъка си за изучаване, поне на средно работно ниво.