Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

Възникване на JAVA

Голяма част от нас, програмистите, използваме Java, или се стремим да го научим по-добре. Java е един от най-популярните езици за програмиране днес в света, и на негова основа са създадени милиони приложения. Не е от най-лесните, но ако успеете да станете добри по Java, сигурно е, че няма да останете без работа!

Когато аз започнах да се занимавам професионално с Java ми беше любопитно кой блестящ софтуерен инженер го е измислил. Вижте по-надолу и Вие, за да разберете. Статията е кратичка, но информативна, и предполагам ще Ви заинтересува. 

В началото на 90-те години на XX-ти век, малка група от инженери, наречена „Green team„, водена от Джеймс Гослинг (James Arthur Gosling), работи денонощно и създава езика за програмиране, който няколко десетилетия по-късно е един от най-използваните езици за програмиране, а именно Java.
Оказва се, че първоначалната цел на г-н Гослинг и екипа му не е била да създава език за програмиране, който да е по-добър от вече съществуващите. Целта на проекта е била разработването и практическото прилагане на компютърен хардуер и софтуерна платформа от ново поколение, предназначени за лична употреба (компютър за обикновените хора). Първоначално новосъздаденият език наричали Оак, след това е преименуван на Java. Не е известно и до сега кой е предложил името на езика, но едно е сигурно: който и да е бил, е почерпил вдъхновение от американската верига кафе Peet’s.