Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

Какво е Java?

Java е език за програмиране, който е проектиран от Sun Microsystems в началото на 1990-те години. Езикът Java си е заслужил място сред най-ползваните езици за програмиране. Но тук е мястото да се отбележи, че Java е различно от JavaScript.

Java е език, който е ориентиран към писането на приложни програми. При Java  е много важно да се внимава докато се пише. Изписването на едно е също нещо, но по различен начин, напр. веднъж написано с малки букви, втори път – с главни, или със смесени букви – главни и малки (пр: class – CLASS – Class) в Java езика, означава различни неща. Това е едно от най-важните правила, което важи за всички конструкции в кода!

Програмният код трябва да бъде форматиран правилно. Да бъде форматиран един код, означава да се добавят символи, като: табулация, интервал, нов ред, които спомагат за логическото структуриране на програмата и улесняват четенето. Форматирането не се отразява върху работата на кода, но ако го няма, това ще направи кода трудно разбираем и четлив. Форматирането се осъществява по определени правила (виж основни правила при форматиране в JAVA).

Програмите на Java представляват един или няколко файла с разширение .java. Тези файлове се обработват от компилатора на Java, който се нарича javac. Файловете се компилират до изпълним код и се записват, като файлове със същото име, но с различно разширение .class. От своя страна те съдържат Java bytecode инструкции, изпълними от виртуална машина.