Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

Как работи PHP?

За да програмирате с езика PHP трябва да притежавате поне минимални познания по HTML. PHP код може да създадете директно в HTML документ-между html таговете. И обратното също е в сила: html тагове могат да се вмъкнат в PHP код. Може да се твърди, че PHP e изключително гъвкав инструмент за манипулиране на уеб документи..

За да може да работи един PHP скрипт са необходими браузър, сървър и специален софтуер – php интерпретатор. PHP се изпълнява на сървър. Aко разполагате само с браузър няма да можете да стартирате никакъв php скрипт.

Как работи PHP кода? Интернет потребител кликва в интернет на страница програмирана с php, съответно браузъра изпраща заявка към сървъра. PHP скрипта се изпълнява на сървъра и връща резултата на браузъра.Интернет потребителя вижда на екрана си изобразеното на php страницата.

Командата echo е един от съществените елементи на PHP. Чрез нея може да се изведе текст или друг елемент на екрана, като текста който ще се показва трябва да е сложен в кавички и инструкцията да завършва с точка и запетая. За да бъдат зададени допълнителни ефекти на текста трябва в съдържанието на конструкцията echo директно да се вложат html тагове.

PHP скриптовете имат начален <?php и краен таг ?>, между които се помества съдържанието на скрипта.

PHP има множество предимства:
-Работи на много и различни операционни ситеми и web сървъри;
– Сравнително лесен за разработване;
-Модифицира се лесно;
-Може да се адаптира безпроблемно към нуждите на използващата го организация;
-Безплатен е;
-Пригоден е за разработването на web приложения;
-Поддържа много системи за управление на бази данни;
-Лесен за научаване от програмисти, работили със структурни езици;
-Сравнително ниска цена на приложенията написани с PHP, което води до по-голямата им популярност и използваемост
-Към стандартните класове на PHP могат да бъдат вмъквани голям брой допълнителни модули;

Ако искате и Вие да се потопите в света на PHP, заповядайте да изпробвате уменията си, като създадете Вашия първи PHP код!