Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

Как и защо децата ни да започнат да създават код?

Няма точно определена възраст при децата, за да започнат да се занимават с програмиране. Те използват и възприемат новата информация и технологии много по-лесно от възрастните. Когато детето навлезе в програмирането, то не се учи просто да създава код, а се учи да развива своето мислене, логика, насърчава се да се развива и усъвършенства.

За дете на 7 годишна възраст е трудно да разбере понятието „Ако-после“, но днес има много приложения, инструменти, които да привлекат вниманието на детето,  да засилят неговото любопитство така, че то да промени гледната си точка и да възприеме програмирането по един лесен и забавен начин. Програмиране представено под форма на игра е най-добрият начин. Детето лесно възприема информацията, която му е представена по този начин. Вече има приложения, които дават възможност на децата да управляват даден герой.

Програмиране представена по този начин, предивзиква, подканва децата да се запознаят с основни команди, учи ги да развиват своето мислене, като използват цикли, създават събития, които да използват, както и други основи в програмирането. Това е добър вариант и добра основа за децата.

Един от тези подходи в програмиране е чрез използване на блокчета. С тях децата имат възможност да изберат предварително зададени команди, за да ги манипулират чрез плъзгане и подреждане. Игра създадена с определени команди дава възможност на детето да навлезе по-бързо в програмирането.

Защо това, че ние искаме да научим децата си да създават код е толкова важно?

Живеем в един свят, доминиран от софтуер, нашите телефонни разговори минават през софтуерно управлявани мрежи, нашият телевизор се достъпва от интернет, хората все повече пазаруват онлайн.

Програмирането ни насочва към изчислително мислене. Изчислително мислене не е как софтуерни инженери решават проблеми. То съчетава математика, логика и алгоритми, и ни учи как да се справим с големи проблеми, които да направим на по-малки, по-лесно управляеми.