Онлайн Курсове по Програмиране за Деца и юноши

10-те най-използвани тага в HTML5

След като започнете да изучавате този език за маркиране вие ще откриете, че той е гъвкав и интересен. С него ще създавате уеб страници, които правят много различни неща. Има уеб страници за всичко, което можете да си представите. Единственото ограничение е вашето въображение. И всички те са написани на HTML. С последната версия на HTML – 5 се работи сравнително лесно,  и той е много подходящ за хора, които искат да изпитат своята готовност, или пригодност, да започнат обучение в IT сферата. С HTML5 можете да добавяте заглавия, списъци, параграфи, линкове към външни статии, сайтове, с които да привличете вниманието на Вашите читатели, и какво ли още не. Също така може да добавяте снимка, видео материал, флаш-презентации и каквото ви хрумне, за да направите Вашия сайт интересен, функционален и интерактивен за Вашите посетители. HTML ви позволява да опишете съдържанието на сайта. Вие определяте дали текстът да е подчертан, наклонен, с едър или дребен шрифт. Заинтригувахме ли ви? В тази статия ще напишем кои, според нас, са 10-те най-популярни тага при писане на HTML 5 код. Смело можем да кажем, че ако се научите да работите с тях, вие ще можете с помощта на тези 10 тага, за 10 минути, да създадете базова уеб-страница! Както всеки език, така и HTML5 си има особености в синтаксиса.

  1. <!DOCTYPE html> се поставя в началото на всяка страница. Това, в превод, означава „Тази страница е написана на HTML 5″, а не примерно, на HTML 4.01
  2. <html> и </html> – таговете, които вървят по двойки, ще броим за единица. Този конкретно показва, че съдържанието, намиращо се между тях, е HTML код.
  3. <title> и </title> – Използваме го, за да озаглавим страничките си, и да спомогнем за SEO класирането им.
  4. <body> и </body> – тук е цялото съдържание, което се визуализира от браузерите
  5. <h> и </h> Заглавните тагове. Техните размери и значение варират в степени от 1 до 6, като 1 е най-главното заглавие за страницата. Въпреки, че една страница може да се изгради и без употребата им, ние препоръчваме използването им, защото то допринася за оптимизирането на страницата.
  6. <р> и </р> – Този параграф като че ли е най-често използваният, и сред най-удобните. С негова помощ създаваме нови абзаци в текстовете ни, което допринася за лесното четене и подреденост на страниците.
  7. <ul> и </ul>  този таг е за неподредени списъци. С негова помощ, както и с добавянето на <li>, създаваме подреденост в хаоса, като изброяваме различни видове елементи.
  8. Ако желаете да създадете номериран списък както този, който в момента четете, просто използвайте <ol> и <li>. Лесно, нали?
  9.  <a href =““> … </a> Какво е сайт без хипервръзки? Няма как която и да е било страница да се впише хармонично в WWW, ако тя самата не е предоставя връзки към други страници от мрежата. Затова тагът за създаване на връзки е изключителено необходим, а и полезен, за удобството на нашите читатели.
  10. <img src=““>  Макар напоследък да стават модерни сайтовете с по-изчистен дизайн, и по-малко картинки в тях, всеки си знае: Една картинка говори повече от 1000 думи. А едно видео говори повече от 1000 картини. Затова и смело включваме в нашата класация тага за вмъкване на изображения.

Ако сте готови да започнете да програмирате в web на HTML5, кликнете тук, и ще се срещнем в курса по HTML и CSS: Въведение на Programiram.com !